CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 23, 2011

Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Shah Alam, Kampus Puncak Perdana

Assalammualaikum.. Firstly... Let me introduce, I'm UiTM's student. Now, i'm doing my degree on Sarjana Muda Sains Pengurusan Maklumat Kepujian, Pengurusan Sistem Maklumat... Ok, actually, I nk tulis about fakulti ni n yg plg istimewa.. tentulah program i iaitu....... Pengurusan Sistem Maklumat, (IM221)


Maybe I boleh kongsi kat adik2 post stpm yg berminat nk tau kos ni kn...
Hehe.. ok.. jom sharing2.. :)


Fakulti Pengurusan Maklumat terletak di Kampus Puncak Perdana, Seksyen U10 Shah Alam.. Pada mulanya fakulti ni terletak di Main Campus.. Atas sbb2 yg diyakini, fakulti ini telah terpindah drp sana... Bawah kampus Puncak Perdana ni ade 2 lg fakulti... which is Diploma in Technology Creative & Artistic and satu lg, Diploma in Accountacy(Fast Track).. Haa... senang je nk cam kampus ni.. org yg lalu kampus ni mst ckp bangunan kampus ni mcm gudang... PERGHHH! menekan kot.. but u olls, jgn pndg rendah k.. Kat dlm bangunan fakulti ni cukup semua kemudahan.. Pejabat fakulti, Pejabat Kewangan, Studio, Bilik2 kuliah, Perpustakaan n so on la... semua dlm 1 tmpt which is xpayah la nk g sana sini naik bas bagai kalau nk gerak satu tmpt ke satu tmpt lain... 


Jarak antara kolej ngn bangunan fakulti lak amat dekat je!! just walking about 2,3 minutes, smpai la korg... Kiranya lau kelas kol 8.10pg, u olls leh golek2 lg smpai la kol 7.30pg kot.. HAHA... Ok.. Next, I nk ckp pasal fakulti yg disayangi, Fakulti Pengurusan Maklumat..


Dulu, fakulti ni dikenali sbg Schools of Libraries.. Then, ditukarkn kpd Fakulti Pengajian Maklumat.. Dan seterusnya hingga ke hari ni, fakulti ni diberi nama Fakulti Pengurusan Maklumat.. Fakulti Pengurusan Maklumat mempunyai 4 anak dibawahnya... IM220(Library), IM221(System Management), IM222(Records Management) n IM223(Resources Center).. IM standing for Information Management..


Mase first2 i dtg cni, org dok sibuk ckp fakulti IM ni, sume nanti dok keje kt library..mcm pustakawan.. Kitorg plak dok bayangkan yg keje kitorg nanti cop2 buku tu.. Yg paling terasa tempiasnya, of coz la student Iibrary (IM220 tu) HAHA... kesian mereka.. Then bile da lame kt cni baru la i tau latar blkg fakulti ni... n setiap program di bwh fakulti ni....


Information professional.. yep.. itulah status bila students IM di alam pekerjaan nanti.....
Bangga x? Bangga la kn.. hehe.. Ok, da crta sal kampus, sal fakulti... now, as student IM221.. Let me introduce u olls.. Wat really this course is..


HAHA... Ok... System Management(SM) (IM221)
Program ini adalah berkaitan dgn komputer... haa... mst mentaliti korg ckp program ni same ngan Computer Science(CS) kn? no-no-no-no...
Tidak....... Sprt yg kte tau.. Bidang CS skrg ni pn da padat.. ramai dlm bidang ni.. jadi peluang future tu amat sempit... bukan xbagus CS... tp skrg kita belajar utk aim pkerjaan after study tu... so, boleh dikatakan kat cni SM adalah satu program yg dirintis drp CS.. maybe kot... dlm SM, kita akn bljr more about Web, Multimedia, System, segala mcm devices, Computer, Link, n lebih global la.... Sape2 yg berminat tntg komputer, perangkaian, buat wayar tu wayar ni, ceburi la bidang ni.. more mencabar but enjoy... seriously...!!!!




Dulu i listkn IM ni number 6... seingat i, yg ats2 tu i listkn pendidikan, kaunseling, sastera, bahasa.. but Allah da tetapkan jodoh i dgn UiTM.. N after i amik kos ni, i rase Alhamdulillah... syukur sgt sbb i dpt kos ni.. bukan i nk ckp kos ats2 tu xbagus... bagus... but actually, bidang ni la soul i... serasi dgn i.. even hard mcm mane pn(dlm empat2 program under fakulti IM, system is more harder), i enjoy bidang ni... senang nk buat rujukan... name pn technology computer based.. so, mase wat assignment tu, google je... hehe.. then, buat yg xsuke final exam.. n suke project.. this course much suitable for u... hehe.... sem ni i ade 2 je final exam... ^^  project byk.. wat web sendiri, kabel sendiri which is sgt menguji keperempuanan i.. but it is so interseting.. sampai arini, i xpena rase menyesal dpt kos ni.. n i really2 enjoyed this... trust me....! =)


Ok... kite da smpai kt penghujungnye... sape2 yg nk tnye bout fakulti ni, boleh je contact i melalui facebook ok!! u may also try this, fim.uitm.edu.my/index.php


I <3 FIM, 1 <3 UiTM!!!!

31 comments:

  1. btol tu cik anis, kte x same mcm cs tp seakan sme. beza kite xblaja deeper on IT only the surface. kite diberi pndedahan sal technology coz senang tuk kite gunekan teknology tuk jge maklumat, n kpd ssp yg minat teknologi leh teruskan minat anda dgn exlore sendri n gune kn tuk asignment2 korang. blh ckp as a platform korang tuk mengasah bakat n minat korangla.. n bile kje nti kte x semestinyer ke arah bidang berkaitan maklumat saje kite pn leh kje sm mcm rakan2 CS kite so belajar la btol2 psl programming. amat penting blaja programming! :) peace. -ex ISM 2008-2010-

    ReplyDelete
  2. yeahhhhhhhhh!!! betul tu.... haha.. so diharapkn dgn pendedahan ini, peoples dpt realize ape beza CS ngn program SM ni... n ubah mentaliti yg kos based komputer ni susah nk cari makan..... salut abg senior....!!!! :p

    ReplyDelete
  3. salam. i juz blogwalking n found u. well i will proceed my study in tiz course. pjj la tapi. diploma to be exact. i actually nk tnya pasal course ni dgn lebey lanjut. leh x? u can contact me via bloq - qunieza.blogspot or email me. qunieza@yahoo.com. cuak2 ni nk daftar nex week. so nk tau serba sket pasal course and mebbe leh tmbah kenalan utk yg dh sme2 amek program ni.

    ReplyDelete
  4. salam..i just blogwalking here..
    awk ni student part brp?..
    actually sy pn student ISM jgk..branch machang..nanti boleh share2 la ye :)

    ReplyDelete
  5. just nk btolkan..kt atas tuh u stated sal fakulti but u bgi tuh course..kalo da fakulti just wat fakulti teknologi kreatif & artistic.not dip teknolgi kreatif & artistic sbb kt fac tuh pon de degree..takot bru nk tau jadi keliru plak ngan info yg u bagi tuh..actually i kire ur senior jugak kt FIM..but graduate in library science..my minor in ISM..i dulu memng scor kt ISM punya sbject coz for me sbjct library sgt susah n details..leceh..haha

    tapi bulan 5 ari tuh i baru je tamatkan my master in library science...still in library field:)

    Gud luck 4 u...have fun kt FIM tuh...

    ReplyDelete
  6. salam. sy still tak faham dgn kos ni. blaja ape? subjek?

    ReplyDelete
  7. salam... sy msh lg dlm bidang dip IM.. so agak2 susah x system... sbb rmai yg kta system neh susah...

    ReplyDelete
  8. Hey there, I would like to know more about IS221 course. I've just graduated from UITM Segamat. Btw I've been waiting for your approval on FB. Hope to hear from you soon :).

    ReplyDelete
  9. I would like to know more about IM courses in shah alam
    ^_^..hope you will approve me on your FB..r.ramos

    ReplyDelete
  10. really bagi semangat kepada saya yang memang dh pts semangat bila dpt course ni :)

    ReplyDelete
  11. Saya grad dari Fakulti Pengajian Maklumat, UiTM pada tahun 2001.. Mohon sahabat sekalian untuk LIKE page Facebook Pusat Maklumat Halal atau dalam Bahasa Inggerisnya, Halal Knowledge Centre (HKC) di https://www.facebook.com/pages/Halal-Knowledge-Centre/345955578819978

    Semoga laman Facebook ini akan menguatkan lagi ukhuwah antara kita semua..

    Saya mewakili Halal Knowledge Centre juga ingin menjemput perpustakaan anda atau agensi anda semua untuk berkolaborasi dengan HKC demi kepentingan kedua-dua belah pihak, insya Allah..

    LIKE sekarang ya..

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Salam.
    Saya rasa diatas ni ramai yang adik-adik. Ada yang masih ragu-ragu, tidak jelas dan sebagainya.

    Untuk pengetahuan semua, fakulti inilah yang memberi saya peluang untuk sambung pelajaran sekitar 1999-2002. Sambung master pon di fakulti ni jugak.

    Fakulti ni menyediakan golongan professional dalam bidang pengurusan maklumat seperti librararian, record manager, information system analyse, resource centre manager, information consultant dll. Beza kita dengan IT or CS. Diaorang more to tecnical, kita lebih kepada management.

    Apa yang saya perolehi? Tidak ramai golongan seperti kita ni diluar....walaupun agak susah untuk menempatkan diri dalam bidang pekerjaan tetapi kita perlu yakinkan orang tentang kepentingan tugas kita. Akhirnya, saya adalah salah seorang information professional dan knowledge management consultant di salah sebuah syarikat utiliti air di malaysia. Ada juga kengkawan yang menjadi Information management konsultant di Shell, Petronas, Badan kerajaan,swasta, dan byk lagi dan bukan hanya kerja di library. Ada diantaranya bergaji mencecah RM 15000.00 sebulan. Hebatkan! jadi apa yang perlu, tanam minat dan tumpu kepada pengajian...tidak semestinya menjadi dokter, engineer atau lawyer sahaja boleh berjaya....

    ReplyDelete
  14. nak tanya saya dpt twrn part time kursus IM 245 tapi dah search x jumpa apa silibus dia ..

    ReplyDelete
  15. salam..
    sy mula minat dgn kos ni since tgk blog awk...
    n now tgh trcri2 kos y sesuai utk smbung my dgree...
    now dip in networking system n suke sgt2 bidang sains maklumat..cume mse sy study dlu byk sgt kne wt coding i2 ini then de jgn y configure router sne cni..n bnde2 2 sume sy kurang suke..nk tye...kos SM ni mcm 2 jgk ke or just ckit2 jep??tq lau snang add fb sy http://www.facebook.com/nurul.aiman.75 tq =)

    ReplyDelete
  16. Salam.. Di Department CS. Ada cos Bachelor Science in Information System Engineer :D

    Beza nya adalah pelajar cs ini diajar menjadi jurutera system. dan IM ni seperti system Analyst.. Hanya untuk makluman.. Jangan lah nak merendah2kan ya.. :) Saya mungkin xpa.. cuma ada ramai lagi yang akan terasa nanti..

    ReplyDelete
  17. Salam, saya dapat kos ni untuk intake sept nanti. hehe. so berkemungkinan besar saya terima tawaran daripada uitm ni. plus dapat kat puncak perdana. so maybee saya boleh kenal dengan akak? Yelah, saya lepasan matrikulasi, so takde pengalaman dalam dunia Universiti ni. so saya harap kakak dpt la berkwan dengan saya ye? Mana la tau kalau akak sudi nak share apaapa dekat junior akak nanti ni. haha

    ReplyDelete
  18. Salam, saya lepasan Asasi Uitm. Result Upu baru2 ni sy dpt Fakulti Pengurusan Maklumat. Dkt Puncak Perdana. Haha Library Management. Entah cemana la naseb dkt sana. Daftar 1/9 ni wuwuw hope everything's okay aminn !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Can i know more please? Help me. Saya macam akak tp saya lepasan matriks. Huhu

      Delete
  19. asalamualaikum, saya nak tanya pendapat akak pasal course ni(Library System)..boleh tak akak beri opinion kepada saya.susah tak course ni?dalam course ni ada kira-kira(matematik) tak? saya sangat berharap akak dapat bagi feedback melalui email saya.. euna_93@yahoo.com. thank you very much :)

    ReplyDelete
  20. assalamulaikum akk..sy nk ty..blh email sy atikah.remle92@gmail.com

    ReplyDelete
  21. salam, akak saya nak tanya sikit ap beza course pengurusan sistem maklumat ni dengan pengurusan pusat sumber n pengurusan perpustakaan ea? tiga2 ni ada ditawarkan kat uitm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perbezaan dengan kos pengurusan pejabat skli :) sry mencelah

      Delete
  22. assalamualaikum. akak,boleh intro lagi sekali pasal ijazah sarjana muda sains maklumat pengurusan sistem maklumat ni? saya da pilih course ni masa isi UPU dulu.

    ReplyDelete
  23. Akak, nak tanya 2 soalan.

    1. Asasi undang2 UiTM ada peluang masuk course IM221 tak? (mohon di bawah 'ijazah sarjana muda', bukan 'penerapan')

    2. Course ni ramai orang ambik tak?

    ReplyDelete
  24. Nak tanya, bp yuran setiap sem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam awk kos IM dekat mne? kos sem dgr citer 400 je sbln start sem 2 - 4 lah. Mule2 ni 700+

      Delete
  25. Assalamualaikum kos ni ada coding x mcm java ke or vb ke? Selain itu, kos ni dia sama x dengan networking? Harap boleh bagi pendapat. Terima kasih

    ReplyDelete
  26. Cerita kita same... Tapi saye baru nak mula. Terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete

folower folower..